Despre stilul de dans Tango

În contrast cu viziunea actuală pe care o avem despre Tango-ul dansat la serate strălucitoare, în care doamne in rochii superbe dansează cu barbaţi în smoking-uri şi fracuri elegante, într-o ambianţă luxoasă, Tango-ul s-a născut, de fapt, în zona sordidă si pauperă a societăţii, mai precis în bordelurile frecventate de clasa de jos, ce trăia în suburbiile rău famate din Buenos Aires.

Iniţial, Tango-ul a fost un dans exclusiv al bărbaţilor. În secolul al XIX-lea, capitala argentiniană a fost invadată de bărbaţi din Europa, care, în căutarea unei vieţi mai bune, şi-au părăsit familiile, casele şi ţările de origine, trezindu-se dezrădăcinaţi şi singuri în noul lor habitat. Acest val de emigranţi a făcut ca populaţia din Buenos Aires să crească de la câteva sute de mii de locuitori la peste 8 milioane, în 1913.

Determinant pentru geneza Tango-ului a fost faptul că dintre aceştia numai 1/10 erau persoane de gen feminin. Acest dezechilibru social a făcut ca Tango-ul să fie un dans exclusiv al bărbaţilor care, în lipsa femeilor, se reorientau către parteneri de dans de acelaşi sex.

Varietatea culturilor reprezentate de aceşti emigranţi avea să aducă cu sine un nou gen de muzică ce contopea ritmurile europene cu cele africane şi cu muzica indigenă a amerindienilor rezidenţi în pampasurile argentiniene. După cum probabil aţi ghicit, noua muzică a fost botezată „Tango”.

Etimologia acestui cuvânt este destul de controversată, istoricii susţinând că numele provine fie de la tobele africane (tan-go), fie din latinescul „tangere” (a atinge), fie are o presupusă legatură cu existenţa în Angola şi Mali a două oraşe care poartă numele de Tango. Nu are, însă, prea multă importanţă provenienţa numelui, ceea ce este important e că „Tango-ul”, ca gen muzical, a dat rapid naştere dansului „Tango”.

Creuzetul care a întrunit premisele favorabile apariţiei Tango-ului a fost, deci, reprezentat de bordelurile din zona portuară a Buenos Aires-ului. Aceste stabilimente erau frecventate de emigranţi în căutarea de oportunităţi pentru a socializa sau pentru a avea relaţii cu persoane de sex opus. În aceste locuri ei găseau băutura în care să-şi înece tristeţea şi prietenii temporare, menite să le distragă atenţia de la solitudinea si angoasele vieţii lor.