Frumusețea dansului: de la primii pași la performanță

Dansul este o modalitate prin care te poți conecta la tot ceea ce te înconjoară, indiferent dacă este un obiect inanimat sau nu. Vei începe să percepi lucrurile un pic diferit. Iar, odată ce te bucuri de frumusețea dansului, totul are mai multă culoare, fiecare pas pe care îl faci începe să capete un ritm specific, o anumită muzicalitate. În plus, dacă te înscrii la cursurile noastre de dans, vei cunoaște o mulțime de oameni diferiți, dar uniți de aceeași pasiune: aceea de a se exprima în deplină libertate pe ei înșiși, fără să mai caute propoziții sau fraze complicate.

Astfel, dansul îți deschide calea către o altă lume, plină de oportunități noi. Cu toate că la început poate părea înfricoșător, mai ales dacă îți dorești ceva mai mult de la el decât o simplă activitate relaxantă și visezi la competiții, nu trebuie să lași emoțiile și potențialul trac să-ți dicteze ce ai vrea să faci cu adevărat. Primi pași făcuți în orice domeniu necunoscut sunt întotdeauna cei mai dificili. 

Ai nevoie de un profesor de dans bun și de dorința de a încerca ceva nou. Moment în care calea către performanță devine un act de voință și de muncă depusă, dublat de plăcerea, entuziasmul și pasiunea care se vor trezi la viață prin fiecare pas de dans.

Importanța primilor pași de dans pentru începători

Nimic mai simplu pentru oricine își dorește să capete puțină fluiditate în mișcare și să poată dansa în ritmurile melodiilor preferate. Aici nu e necesar decât un strop de entuziasm și câteva lecții de dans relaxante, fără pic de presiune, ca să te familiarizezi cât de cât.

Câteva informații utile pentru toți începătorii:

  • Ascultă melodia și găsește-ți ritmul – este important să te obișnuiești cu tempoul pieselor și cu ceea ce simte propriul corp. Apoi poți încerca câțiva pași de bază, iar cu ajutorul profesorului de dans poți căpăta toată încrederea de care ai nevoie de acum încolo.
  • Nu te uita fix la pașii pe care îi faci – dansul nu înseamnă numai a vedea ceea ce faci, ci a simți. În loc să te concentrezi asupra picioarelor, încearcă să-ți amintești cum te simți când faci pașii respectivi și să urmărești ritmul melodiei.
  • Dansează cu parteneri diferiți – e important să încerci să dansezi alături de oameni diferiți, mai ales când ești la început. Din felul în care pașii sunt interpretați de altcineva poți intui un mod nou de a-ți însuși propriul stil.

Cel mai important este să-ți amintești că dansul este menit să fie distractiv, nu o corvoadă sau ceva obositor și stresant. Indiferent de cât de multe (sau cât de puține) mișcări de dans cunoști sau ai reușit să-ți însușești cu ajutorul cursurilor de dans, poți oricând să înveți ceva nou și să te distrezi în același timp. Singura condiție este să fii atent la instrucțiunile profesorului și să nu te lași copleșit de emoții.

Ce înseamnă să fii un dansator profesionist

Dacă interesul tău pentru dans depășește cu mult stadiul inițial al unei activități plăcute, relaxante și perfecte pentru comunicarea dintre cupluri, aici vom trece împreună prin unele informații utile cu privire la ce înseamnă performanța în arta dansului.

Educația și formarea necesare pentru a deveni un dansator profesionist variază în funcție de tipul și dificultatea stilului de dans. Mulți, dar nu toți dansatorii profesioniști își încep antrenamentul atunci când sunt copii sau adolescenți prin programe de dans în timpul liber și urmează o carieră după ce împlinesc 18 ani. Dar indiferent de momentul în care au început să se antreneze, dansatorii trebuie să petreacă de obicei mult timp participând la cursuri și exersând ce au învățat pentru a stăpâni cât mai bine elementele de bază.

Dincolo de capacitatea de a efectua rutine de dans, dansatorii profesioniști au nevoie de o serie de abilități pentru a reuși în cariera aleasă. Acestea includ:

  • Ascultare activă: dansatorii trebuie să fie capabili să-și acorde întreaga atenție coregrafilor și regizorilor.
  • Învățare activă: abilitatea de a prinde cu ușurință noi rutine de dans.
  • Creativitate: capacitatea artistică le permite să transmită idei și sentimente prin intermediul mișcărilor.
  • Abilități interpersonale: dansatorii trebuie adesea să lucreze ca parte a unei echipe care poate include alți dansatori, coregrafi și alți artiști. Trebuie să poată interacționa eficient cu ceilalți.

Concluzie

Dansul poate fi o eliberare din provocările ce apar în viața de zi cu zi, dar și o modalitate de de-a știi cum să le faci față. De exemplu, acesta oferă copiilor șansa de a fi liberi într-un mediu structurat și propice dezvoltării lor, unde sprijinul venit din partea unui profesor de dans bun are importanță capitală. În cazul lor, nici un pas de dans nu ar trebui să fie criticat drept „greșit”, mai ales pentru primele încercări, ci trebuie încurajați să-și depășească cât mai activ limitele și să nu creadă că eșecul este ceva mai mult decât o etapă în evoluția lor. După cum a spus Sir Ken Robinson în discursul său de la TED Talks: „Dacă nu ești pregătit să greșești, nu vei realiza niciodată ceva creativ”.

La Școala de Dans – Daniel Petre am gândit cursurile atât pentru cei care vor să-și consume energia prin puțină mișcare în ritmuri de Salsa, Tango, Vals Vienez, Cha-cha, Jive și nu numai, dar și pentru cei care încep, încet-încet, să-și dorească mai mult.

Totuși, a dansa bine nu se rezumă numai la ceea ce crede privitorul. Indiferent dacă ești în fața unui juriu care îți notează fiecare mișcare, tu ești persoana care trebuie să fie mulțumită de ceea ce face. Mai mult de atât, este foarte de important să accepți toate criticile ca pe niște informații utile despre cum poți să te dezvolți mai departe. 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *