De ce este dansul la fel de important ca matematica

Discuția despre importanța egală dintre învățarea dansului și a matematicii a început de la un tweet trimis de Sir Ken Robinson, autor britanic și expert în educație,care conținea titlul lecției pe care urma să o țină „De ce este dansul la fel de important ca matematica în educație”. După ce oamenii au venit cu anumite contraargumente, el a specificat următorul lucru despre afirmația sa:

„Nu vorbesc împotriva matematicii – este o parte indispensabilă a marii aventuri creative a minții umane. Este, de asemenea, intim implicată în dinamica dansului. Susțin, în schimb, o educație completă a copiilor. Vorbesc despre importanța egală a dansului cu celelalte arte, limbi, matematică, știință și științe umaniste în educația generală a fiecărui copil.”

În România, dansul nu face parte din programa școlară, chiar dacă beneficiile sunt foarte importante pentru o dezvoltare sănătoasă, atât mental, cât și fizic. Fie că este vorba de a-l învăța online, prin utilizarea diferitelor video-uri instructive, fie în cadrul unor cursuri predate de profesioniști, această artă a mișcării nu poate fi niciodată trecută cu vedere.

Beneficiile concrete ale dansului

Un grup de cercetători în kinetologie și pediatrie au revizuit peste 850 de studii privind efectele activității fizice asupra elevilor. Majoritatea studiilor au măsurat efectele a 30 până la 45 de minute de activitate fizică moderată de trei până la cinci zile pe săptămână asupra mai multor factori – factori fizici cum ar fi obezitatea, fitness-ul cardiovascular, tensiunea arterială și densitatea osoasă, precum și depresia, anxietatea și performanța academică.

Pornind de la dovezi solide, aceștia au recomandat cu fermitate ca elevii să participe la o oră (sau mai mult) de activitate fizică moderată, până la viguroasă, pe zi. În ceea ce privește performanța școlară, grupul a găsit dovezi puternice pentru a sprijini concluzia că „activitatea fizică are o influență pozitivă asupra memoriei, concentrării și comportamentului în clasă”.

Cu alte cuvinte, dacă ne gândim puțin la o definiție care s-ar putea aplica dansului, am putea începe în următorul fel: dansul este expresia fizică prin mișcare și ritm în încercarea de a definii anumite relații, sentimente și idei. Acesta există adânc înrădăcinat în inima fiecărei culturi din cele mai vechi timpuri. Astfel, se poate spună că dansul face parte din pulsul umanității și poate fi o modalitate de a rămâne în formă pentru persoanele de toate vârstele, formele și dimensiunile.

În plus, are o gamă largă de beneficii fizice și mentale, precum:

  • sănătatea inimii și a plămânilor;
  • rezistență musculară crescută;
  • îmbunătățirea tonusului muscular și a forței;
  • oase mai puternice și risc redus de osteoporoză;
  • o coordonare mai bună; agilitate și flexibilitate;
  • îmbunătățirea echilibrului și a conștientizării spațiale;
  • îmbunătățirea bunăstării generale și psihologice;
  • competențe sociale mai bune.

De reținut este faptul că, până la urmă, dansul este o activitate fizică excelentă pentru sistemul cardio-vascular, iar, în același timp, este și una plăcută, care implică mai mult decât suma unor activități repetitive, ca în cazul exercițiilor de fitness. 

Concluzie


Frumusețea dansului constă, pentru început, în eleganța mișcărilor, în biomecanica și fluiditatea corpului atunci când încerci să-ți depășești limitele. Noi, la Școala de Dans Daniel Petre, am pornit întotdeauna de la această idee: „Dansul este un poem al mișcării, în care cuvintele se pierd în fiecare pas”. Pentru că emoția sinceră nu se limitează mereu la folosirea unor cuvinte specifice, aceasta poate fi transmisă în multe feluri atunci când începi să te miști pe ritmul fiecărei note dintr-un Tango, Slow Fox, Jive, Rumba, Salsa, Bachata etc.

Având în vedere că atât eu, cât și colega mea ne-am dedicat viața dansului de performanță, pot spune că, la fel ca în matematică, unde se urmează niște pași concreți pentru a ajunge la un rezultat, și în dans se întâmplă același lucru până la un anumit punct. La început, există un parcurs mecanic, unde se învață noțiunile de bază, pașii de dans, dar apoi intervine ceva cu totul nou, creativitatea. De ce? Pentru că mișcarea corpului nu este ghidată numai de un mecanism logic, există o anumită emoție, un sentiment care ia naștere atunci când începi să înțelegi relațiile dintre corpul tău și notele melodiei pe care înveți să dansezi.

Da, există o anumită disciplină mentală, ca în orice altă știință exactă, dar la un moment dat se pierde în bucuria și exaltarea momentului. De aceea oferim cursuri atât pentru elevi, cât și pentru adulți. Vrem ca toată lumea să se poată bucura pentru că învață ceva nou, extrem de plăcut și benefic organismului.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *